Veiksmīgi rit projekts “Apzinies savas iespējas un izmēģini profesiju!”30.03.2017 14:22

22. martā noritēja Rīgas Tirdzniecības profesionālās vidusskolas (turpmāk tekstā – RTPV) realizētā projekta “Apzinies savas iespējas un izmēģini profesiju!” aktivitāte kopā ar Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienības „Ziemeļi” bērniem. Šoreiz bērniem tika dots ieskats, ar ko nodarbojas skolas jaunieši, kuri apgūst kvalifikācijas “Komercdarbinieks” un “Restorāna pakalpojumu speciālists”.
Tā kā šī bija jau trešā tikšanās reize, tad ir saprotams, ka puses tikās viena ar otru kā draugi – ar lielu prieku un sajūsmu. Piebraucot dzeltenajam autobusiņam pie skolas durvīm, “Ziemeļu” bērni skriešus metās pa durvīm iekšā, piepildot skolas vestibilu ar spiedzieniem un jautru čalošanu. Tur viņus sagaidīja RTPV projekta komanda un viņu palīgi.
Tā kā arī šoreiz ciemiņu vecums bija no 9 līdz 12 gadiem, tad veicamie uzdevumi bija īpaši rūpīgi jāpielāgo bērnu vecumam un varēšanai. Sākām ar darba drošības instrukciju, kas jāievēro atrodoties virtuvē, jo vakara laikietilpīgākais un atbildīgākais uzdevums veicams tieši virtuvē – ir jāpagatavo kāds ēdiens, tas jānoformē un jāpasniedz. Pēc pārrunām, kad visiem dalībniekiem bija skaidri rīcības un uzvedības noteikumi, visi, ieskaitot pedagogus un audzinātājas, tika ieģērbti pavāru jakās un priekšautos, mazgāja rokas un topošās restorāna pakalpojumu speciālistes Annas vadībā devās uz skolas mācību restorāna virtuvi.
Gatavot bija nolemts burkānkūkas kēksus, jau izceptus pārklāt ar glazūru un rotāt ar riekstiem un cukura lodītēm, bet pasniegt ar divu veidu – sarkano ogu un ābolu tēju. Turklāt bija arī jāuzklāj un jānoformē tējas galds, iemācoties vismaz vienu no pieciem salvešu locīšanas veidiem.
Bērni ar lielu prieku un entuziasmu ķērās pie darbošanās, jo īpaši pie gatavošanas. Lietā tika liktas trīs lielas bļodas: vienā sagatavota burkānu masa, otrā putotas olas, trešajā milti sajaukti ar kūkas sausajām sastāvdaļām. Beigās visu trīs bļodu saturs tika sajaukts kopā un iegūta burkānkūkas masa, ko iepildīt kēksu formās un likt krāsnī cepties.
Kamēr kēksi cepās, topošā komercdarbiniece Laura pastāstīja par programmu, kuru viņa apgūst – Komerczinību izglītības programmu, izskaidroja CV (Curriculum Vitae) nozīmi un pielietojumu un palīdzēja centra „Ziemeļi” bērniem izveidot viņu pirmo CV.
Noslēgumā tika glazēti un rotāti gatavie kēksi, vārīta un pasniegta tēja un visi sēdās pie galda nogaršot kopīgo veikumu. Katrs dalībnieks centās atrast tieši to kēksu, kuru pats bija gatavojis, jo tāds – paša gatavots, taču garšo vislabāk!
Projektu “Apzinies savas iespējas un izmēģini profesiju!”, kurš tika apstiprināts skolēnu projektu konkursa “Saliedēti dažādībā” rezultātā, realizē Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskola ar mērķi veicināt skolu jaunatnes tiesisko izglītošanu, kā arī sekmēt jauniešu līdzdalību pilsoniskas un saliedētas sabiedrības veidošanā Latvijā.

Informāciju sagatavoja: Inga Daugule

 

Rīgas Veselības Centrs